krant aelsedag2Geschiendenis Aelse Dag

 

Pinksterfestiviteiten worden al sinds jaar en dag georganiseerd door Andels Fanfare Corps.

Vroeger werden concerten en concoursen georganiseerd. Deze werden veelal op weilanden gehouden en trokken van heinde en verre veel publiek naar Andel.

Toen de belangstelling hiervoor toch afnam heeft Andels Fanfare Corps het in 1975 over een ander boeg gegooid en niet zonder succes.

De zaterdag staat vanaf nu geheel in het teken van de jaarmarkt. Dit eerste jaar met “slechts” dertig kramen en werd gehouden in de Burgemeester van der Schansstraat, Dokter Oosteromstraat en de Burgemeester Baxlaan. De markt is inmiddels uitgegroeid tot ongeveer honderdtwintig kramen en een aantal standplaatsen.

Op vrijdag- en zaterdagavond werden muziekfestivals, disco voor de jeugd of optredens van een zanger of een band georganiseerd in het dorpshuis. Later vinden deze optredens in een feesttent bij het dorpshuis plaats. Elk jaar weer voor ieder wat wils.

Krant aelsedag1

Op maandagmiddag de jaarlijkse auto- en fietspuzzelrit en tijdens het hele weekend een lunapark.

Maandagavond het concert als afsluiting van het weekend.

In 1988 werd op donderdagavond de eerste stratenloop, de Acht van Ael, aan de festiviteiten toegevoegd. Ook konden op maandag liefhebbers deelnemen aan een dart-toernooi.

In 2002 worden de festiviteiten verplaatst naar het terrein bij de Romboutstoren. Een aantal jaren hebben hier op zondag tentdiensten plaatsgevonden van de drie gezamenlijke kerken. Sinds 2004 is er ook een kunstmarkt. Dit jaar op het plein bij de Rabobank.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren, toen het feest over meerdere dagen werd verdeeld, worden de festiviteiten vanaf 2005 geconcentreerd op één dag, zaterdag “De Aelsedag”.